Gode valpetips!

Gode valpetips!

Gode valpetips!

written by Kathrine Moen Bratteng

Gratulerer med ny valp!

I dette innlegget har jeg samlet noen råd og tips om omsorg, stell, lek og kontakt med ditt nye familiemedlem.

Valpen er født med et sett arveanlegg og gener som har svært mye å si for hvordan valpen utvikler seg. De første ukene og månedene etter valpen er født er imidlertid svært viktig for hvordan hunden utvikler seg. Som eier av en valp må du regne med å sette av mye tid til å gi valpen en god start i livet. Innsatsen du gjør disse månedene vil du og hunden din ha stor glede av i mange år.

Vi setter stor pris på å ha kontakt med valpekjøpere, og du er alltid velkommen til å ta kontakt med oss, enten det gjelder store eller små ting. Som oppdretter er det viktig å få informasjon om både positive og negative ting med valpen, samt helsetilstand, problemer og så videre. Dette gjør oss bedre i stand til å vurdere resultatet av avlen.

Et godt råd er å gå på kurs. Her møter du andre hundeeiere og får innspill til videre arbeid med hunden din. 

Mat, søvn, kontakt og trygghet

Det aller viktigste for valpen den første tiden er mat, søvn, kontakt og trygghet.

Måltider og kvaliteten på foret
Det er viktig å bruke et for med høy kvalitet som er tilpasset valpens alder, da dette er sammensatt slik at det dekker hundens næringsbehov. . Fra valpene er åtte uker og hele det første leveåret bruker jeg for av høy kvalitet..

Fram til valpen er cirka tolv uker bør den få fire måltider om dagen. Deretter trenger den mat tre ganger om dagen til den er omtrent seks måneder gammel. Server tørrforet sammen med friskt vann.

Valpen må ha tilgang til en skål med friskt vann. Til spaniels bør du bruke en skål som har skrå kanter, slik at ørene ikke blir våte når valpen drikker.

Enkelte valper er småspist og har behov for noe ekstra smak i maten slik at de skal få i seg nok næring. Dette kan for eksempel være litt vom og hundemat, litt leverpostei eller noen middagsrester.

Når valpen er cirka seks måneder gammel går du over til to måltider per dag. Dette bør du fortsette med resten av livet.

Gode vaner rundt måltider
Når valpen skal spise er det viktig at den har ro rundt seg. Når valpen er ferdig å spise, etter cirka fem minutter, bør du ta bort matskålen og ikke gi mer mat før ved neste måltid.

Hvis du ser tegn til at valpen vokter over maten sin eller andre ting kan du legge noen ekstra godbiter oppi skålen når valpen skal spise, slik at den lærer at hånden ikke er en trussel, men noe positivt.

Valpen trenger søvn
Valper har et stort behov for å sove. Unngå å vekke valpen. Soveplassen må være lun, men ikke for varm, og skjermet for trekk, bråk og uro. Bruk tepper som er lette å vaske. Hvis dere har barn, må de lære at man ikke skal vekke valpen.

Bestem deg for hvilke regler som skal gjelde og følg dem opp konsekvent
Det er lurt å tenke over hvilke regler som skal gjelde for den firbente og diskutere dette i familien. Det er absolutt lettest når alle familiemedlemmer følger opp de samme reglene. Hvis du ikke vil at hunden skal være i sofaen eller sengen må du lære valpen dette og overholde dine egne regler.

Et tips er å lære hunden det du vil den skal gjøre i stedet for å kjefte på den når den gjør ting den ikke får lov til. Det kan for eksempel være lurt å lære hunden å ligge ved beina dine eller i en egen stol eller hundeseng i stedet for å stadig kreve at hunden skal gå ned fra sofaen.

Trygghet
Noe av det viktigste for en valp er en følelse av trygghet. Husk at en valp ikke kan være like lenge alene som en voksen hund, for den er helt avhengig av flokken sin. Å være alene hjemme må læres gradvis. Begynn med å gå i fra valpen noen få minutter, gjerne når den er sliten og sover. Du kan gjerne sette på radioen slik at det er litt lyd i huset, det er den vant til fra tiden hos oss.

Ta bort ting valpen kan ødelegge eller skade seg på. Du kan gjerne bruke en stor valpeinnhegning der valpen har plass til å sove. Dette kan lages av kompostgrinder fra Biltema eller lignende. Det må være mulig å tisse et sted uten å tisse oppi soveplassen sin dersom den har behov for å gjøre fra seg før du kommer hjem. Legg for eksempel en avis i et hjørne av innhegningen.

Det er lurt ikke å gå til valpen når den hyler. Da vil den skrike mer neste gang, for den opplevde at skrikingen gjorde at du kom. Vent til det er stille og gå inn. Vær rolig og nøytral og ta den raskt med ut slik at den kan gjøre fra seg ute.

Renslighet
Valper tisser veldig ofte. Når valpen har sovet, lekt eller spist har den behov for å gjøre fra seg. Hvis det er lenge siden den har tisset bør du også ta den med ut.

Om det skulle skje et uhell er det best å overse dette. Ikke kjeft på hunden. Ta gjerne bort tepper der valpen ferdes mest, men pass på at valpen ikke sklir rundt på glatte gulv. Dette kan være skadelig for utvikling av hofteleddene.

Alle valper er ulike, og noen bruker mer tid til å bli husrene enn andre. Dersom du følger rådene ovenfor veldig konsekvent vil hunden ganske raskt lære å gjøre fra seg ute. Du må likevel regne med at det innimellom skjer uhell de første månedene.

Hvis valpen setter seg ned for å tisse, men det ikke kommer noe, eller kun litt, kan den ha fått en urinveisinfeksjon. Da må du ta den med til veterinæren.

Tyggebehov
Valper har et stort tyggebehov. Gi valpen flere ting å tygge på, men pass på at de ikke har for mange kalorier.

Jeg har erfart at et godt tips er å fylle en kong med en grøt av rå kjøttdeig med litt eggeplomme, litt leverpostei eller litt oppbløtt valpefor. Legg kongen i fryseboksen. Gi valpen kongen når den kjeder seg eller når den må være alene. Valpen vil holde på med kongen en god stund, og kulden lindrer kløen i tennene. Slike konger kan kjøpes på dyrebutikker.

Du kan også legge noen godbiter i en tom brusflaske uten topp (fjern alle plastdeler som kan løsne), en melkekartong eller andre esker (for eksempel pappbokser som det har vært grøtris i) og tape dem igjen. Da har valpen noe å holde på med lenge. Fjern plastdeler på melkekartongen som hunden kan få i seg.

Store, rå margbein er supre å tygge på. Vær obs på at små ben, kokte og stekte bein kan være farlige for hunden.

Jeg lar aldri hundene holde på med bein og leker når jeg er borte, da jeg er redd for at de kan få noe i halsen. Kong er imidlertid helt ok, da de er veldig holdbare og svært vanskelige å ødelegge.

Vær obs på at to hunder kan krangle om bein, konger og lignende. Vær til stede eller legg dem i hvert sitt bur når de skal kose seg med bein eller lignende. Unngå å gi valpen bein og tyggeting i nærheten av små barn, da valpen kan finne på å forsvare tyggetingen sin.

Helse og stell

Bordtrening og håndtering
Det er lurt å lære valpen å stå på bord og å bli undersøkt fra topp til tå. Dette er veldig nyttig når hunden skal undersøkes av veterinæren, når du skal undersøke om hunden har fått et sår eller du skal stelle pelsen til hunden.

Tren ofte på dette – helst noen minutter hver dag. Det er viktig at bordet står stødig slik at valpen ikke blir redd. Legg gjerne en bilmatte eller en rimelig yogamatte på bordet, da sklir ikke hunden. Ikke styr med valpen når du tar den opp på bordet, da kan den bli usikker. Vær rolig og bestemt. Hold hunden fast selv om den er urolig. Se litt i ørene på den, under potene, på tennene, kjenn på beina, halen og så videre. Når valpen er rolig roser du den og setter den ned på gulvet. Etter hvert vil hunden syns det er helt greit å komme opp på bordet for å bli undersøkt.

Pelsstell, klipping, ørerens og kloklipp
Valpeklippen er egentlig helt lik som for voksne hunder. Start pelsstellet tidlig, før valpen har fått lang pels som må stelles. La dette bli en hyggelig stund for deg og valpen. Gre pelsen ofte med karde, og kam gjennom med spratt-kammen etterpå. Valpepels på selve kroppen skal ikke klippes, men børst og kam ofte, slik at gammel pels løsner.

Ta litt på halen, og gre gjennom pelsen mellom beina, på hasene, i armhulene og mellom tærne.

Dette gjelder IKKE Schapendoes.

Klipp pelsen som stikker ut fra poten med en skarp saks.

Slå på klippemaskinen og la valpen venne seg til å høre klippelyd rundt ørene. Bruk gjerne en barbermaskin som du fører rundt valpens hode uten å klippe, dersom du selv ikke har klippemaskin. Når valpen har blitt vant til lyden fra maskinen klipper du forsiktig den øverste 1/3-delen av øret med skjær nummer 10 eller 15. Klipp også innsiden av øret, slik at det kommer luft inn i øregangen. Pass på slik at det ikke kommer pels inn i øregangen.

Hold rundt snuten til hunden og klipp ned til ca 2 cm over brystbenet og til og med virvelen på siden av halsen, under øret.

Bruk tynnesaksen og jevn til overgangene der du har klipt med maskin.

Bruk klippemaskinen og klipp pelsen rundt endetarmsåpningen kort.

Venn den til lyden fra hårføneren. Dette har vi trent på mens valpen var hos oss.

Husk også å se inn ørene og fjerne ørevoks dersom det er mye. Et friskt øre skal ikke lukte, og det skal ha en hvitrosa farge.

Klipp klørne regelmessig, minst hver 14. dag, og se samtidig over tennene. I tannfellingsperioden er det viktig å følge med at melketennene løsner slik at det blir plass til "voksentennene". Gjensittende melketenner kan gi utfordringer med tannstillingen senere.

Noen valper er reserverte og usikre
Enkelte valper er litt reserverte og usikre, for eksempel når de opplever nye ting eller møter folk som ser annerledes ut enn de er vant til. I slike situasjoner kan det være greit å holde litt avstand. Det beste er om valpen selv kan ta kontakt. La valpen nærme seg i sitt eget tempo og ros og belønn den dersom den tar kontakt. Det er viktig at du er rolig og trygg selv. La båndet være slakt, gå eventuelt frem til det valpen opplever som «skummelt». Ros valpen hvis den prøver å nærme seg det nye. Hvis valpen er redd, øk avstanden og husk å trene på slike situasjoner senere, da med større avstand til det valpen opplever som skummelt.

Sosialisering og miljøtrening

Arvematerialet eller genene fra foreldrene er av stor betydning for hvordan valpen ser ut og utvikler seg. Miljøet rundt hunden spiller også en stor rolle. De første ukene av valpenes liv er en periode der den er veldig følsom for læring. Det hunden opplever og lærer i disse ukene er svært viktig. I litteraturen kalles dette sensitive perioder (Løberg, 2007). Hunder, som de fleste andre arter, har flere slike sensitive perioder tidlig i sitt liv, og få etter de har blitt voksne. Vi har (minst) tre slike sensitive perioder: Rett etter fødsel, de 12 første leveukene og perioden rundt kjønnsmodning. Forhold under drektigheten (neonatal periode) kan også ha betydning.

I disse periodene er hunden spesielt mottakelig for læring. Positive og negative opplevelser i disse periodene kan ha en sterk påvirkning på hunden. En stresset tispe kan for eksempel ha betydning for valpene. I disse periodene skjer ulike læringsprosesser: Sosialisering, artsidentifisering, lokalisering, habituering, tilknytning og frykt.

Når valpen blir født er hjernen lite utviklet, men det skjer en stor utvikling de første ukene i valpens liv. Understimulering de aller første leveukene kan føre til underutvikling av hjernen og negative konsekvenser for atferd. Valper som har mange og varierte opplevelser tidlig i livet vil ha flere koblinger mellom hjernecellene enn valper som vokser opp i lite varierende omgivelser.

Med sosialisering menes det å lære å kommunisere med andre individer, det vil si mennesker, andre hunder, katter med mer. Habituering eller miljøtrening er en prosess der hunden blir vant til hendelser i miljøet som ikke er av stor betydning for den, slik at hunden lærer å ignorere eller håndtere dem. Eksempel på slike ting som hunden må bli vant til er lyder: bildur, bilkjøring, maskinklipp, støvsuging, lyd fra radioen, lyden av barn som leker. Det kan også være ting som beveger seg, som flagg, klesvask eller ringbånd som vaier i vinden. Som vi har nevnt tidligere, må hunden også venne seg til å bli håndtert, for eksempel børstet, undersøkt i ører, på poter og så videre. Det er også viktig å venne seg til å gå på ulike underlag, som er glatte, kalde, harde eller bevegelige (for eksempel en bro). Å være i folkemengder og å sitte på ting som beveger seg er også viktig, som en bil, buss, trikk, tog eller lignende.

Forskning har vist at valper har en fryktperiode i 6.-10. leveuke. Da kan de vise redsel for flere ulike ting. Dersom hunden ikke blir alvorlig skremt men utsatt for ulike opplevelser i denne perioden vil hunden lære mye og bli tilpasningsdyktig.

Perioden fra 6.-16. ukers alder kalles tilknytningsperioden. Når valpene flytter til sin nye eier i 8-ukersalderen knytter den seg til sin nye eier. Sterke opplevelser i perioden kan sitte for resten av livet, og det kan være vanskelig å endre atferd som læres.

Noe av det viktigste å gjøre som valpeeier er å sosialisere og miljøtrene valpen. Dette er mye viktigere enn for eksempel å gå tur, mosjonere og å trene lydighet. Ta heller hunden med til ulike steder der den kan oppleve nye ting på en positiv måte. Lag deg en liste over ting du ønsker at valpen skal bli vant til, og oppsøk dette. Hold god avstand til å begynne med, slik at du unngår at valpen blir redd.

Sett gjerne opp en liste over de personer og dyr valpen må bli vant til, og kryss av etter hvert som dere har opplevd/trent på dette. Husk å skrive opp dame med paraply, ungdom med hettegenser, eldre folk med stokk, person med barnevogn, hest, hest og vogn, sau, mann med skjegg, stor hund, liten hund, svart hund, gruppe av hunder, baby, person på sykkel.

Du kan også lage en liste over situasjoner og miljø hunden skal venne seg til, som bil, buss, trikk, tog, kafé, bur, klippe klør, undersøke ører, stå på bord, klippe pelsen med saks og maskin, gå i bånd, hårtørker, trafikkert vei og så videre.

Møte andre hunder
Det er fint om valpen har noen andre hunder å leke med, men den bør ikke få lov å hilse på alle hunder dere møter.

Hvis leken blir for voldsom må du roe ned hundene. Ikke la valpen din hilse på fremmede hunder som du ikke kjenner eller stoler på.

Bilkjøring
De fleste spaniels elsker å kjøre bil. Dersom valpen blir bilsyk bør dere dra ut ofte til steder valpen syns er gøy.

Gå i bånd
Valper skal ikke gå tur i bånd, men de må venne seg til å ha kobbel og halsbånd på. La valpen styre tempoet, men ros den og belønn når den gjør ting riktig. Gode vaner med å gå i bånd læres inn tidlig. Her anbefaler jeg å se på Zak Georges videoer på you tube, han har en suveren måte å lære hunder å gå fint i bånd.

Ikke mosjon, men lek og aktivitet
Hvis man satser på å mosjonere valpen sliten kan man risikere at man overbelaster valpen og at den blir mer og mer utholdende. Det er fint for valpen å få utforske skogsterreng, men ikke så bra med turer på asfalt. I stedet for å gå tur og mosjonere valpen anbefaler jeg å miljøtrene og leke med den. Drakamp, jaktlek og søk er både morsomt og lærerikt for valpen, og gjennom leken bygges et viktig bånd mellom dere. Leken er også et viktig grunnlag for lydighetstrening og annen trening.

Det er få ting som gjør en spaniel lykkeligere enn å leke, trene og jobbe sammen med sin eier. Mange nyttige ferdigheter kan læres gjennom lek, som for eksempel sitt og bli, å komme på innkalling eller å finne og hente ting og levere dem til deg (apportere).

Innkalling
Du må aldri fange valpen, da vil den forsøke å komme unna i stedet for å komme på innkalling. En fin måte å lære inn innkalling på er at en medhjelper holder igjen valpen mens du går eller springer noen meter bortover. Når du roper valpens navn slipper medhjelperen valpen, og den springer til deg. Når den kommer mot deg bør du rose den og leke med den. Etter hvert kan du øke avstanden mellom deg og valpen.

Helt fra valpene var små har jeg brukt å plystre like før jeg setter ned matskålen. Plystring blir derfor forbundet med noe positivt, og valpen får lyst til å komme. Dette er noe dere kan fortsette å gjøre når dere skal gi hunden mat. Husk alltid å belønne hunden når den kommer til deg på innkalling (godbit og/eller ros). Unngå å bruke plystring i tide og utide for å kalle hunden inn, sett deg gjerne på huk og snakk til den med lys stemme, da vil den komme til deg.

La hunden ofte få løpe ut og leke igjen etter at du har kalt den inn, da opplever den innkalling som mer positivt, og du får en mer stabil innkalling.

Apporttrening
Å apportere betyr at hunden løper ut og henter ting og kommer og leverer dem til deg. Spaniels er apporterende hunder, og det er få ting du vil ha mer glede av enn å lære valpen din dette. Da kan du rope på valpen og den kommer glad og lykkelig tilbake med det den har i munnen for å få belønning.

Apportering, gjerne i kombinasjon med søk, er en fin måte å aktivisere en spaniel på og noe du har stor nytte av dersom du har en hund med mye energi. Det er også flott at hunden kan dette om du planlegger å starte på ulike prøver.

Mental trening er gull verdt
Alle hunder er fra opprinnelsen jakthunder, og spaniels er veldig glade for å bruke luktesansen sin. I stedet for å gå på tur eller mosjonere hunden kan du la den søke etter godbiter, lete etter ting du gjemmer, apportere og lære den å gå spor. Valpen er slett ikke for liten til dette når den er 8-12 uker!

Begynn gjerne med å strø godbiter eller forkuler ut over gulvet slik at valpen får søke dem opp. Etter hvert kan du gjøre dette på gressplenen. Deretter kan du begynne å lære hunden å lete opp litt større godbiter. Begynn med et lite område og øk deretter størrelsen på "søksområdet". Når valpen har skjønt leken og klarer å finne godbiter fordelt over et område på et par-tre meter, kan du begynne å legge godbitene litt høyere, for eksempel på en lav hylle, en stein eller lignende.

Etter hvert kan du variere øvelsen ved å feste godbiter i barken på et tre og la valpen søke på trestammen etter godbitene.

Du kan også gjemme en leke og la valpen lete den opp. Den første gangen kan du gjerne samarbeide med en medhjelper som holder hunden mens du går ut et par-tre meter og gjemmer leken under en busk. Etter hvert som valpen skjønner oppgaven kan du late som du legger leken et sted mens du egentlig legger den en meter unna. Da må valpen tenke litt for å finne leken. Hvis det blir for vanskelig for valpen, avbryter du på en helt nøytral måte og gjør det litt lettere neste gang.

Valpens første spor kan legges slik: Ta en pannekake, kjøttkake eller fiskekake fra middagen og fest den i en hyssing eller tråd. Ha på valpen en sele og kobbel. La noen holde hunden som ser på mens du drar fiskekaka etter deg og rundt et hjørne, inn i en annen del av hagen eller skogkanten. Den første gangen går du maksimalt 10-12 meter. Gjem deg sammen med fiskekaka. Når du har kommet i skjul kan medhjelperen gå etter deg med hunden foran seg. La hunden spore frem til deg og fiskekaka. Når valpen finner deg og fiskekaka, ros den masse og stryk den over kroppen mens den spiser fiskekaka. Ikke la valpen gå bakover, bort fra sporet. Bli stående rolig dersom hunden går bakover eller virrer rundt når den skal spore. Etterpå går dere bort fra sporet og gjør noe annet. Ikke la valpen virre rundt i sporet etter dere er ferdig, men gå et annet sted.

Forskning har vist at hunder som får brukt hjernen sin til problemløsning, balansering, nesearbeid med mer har mindre problemadferd enn hunder som bare får fysisk trening.

Gå på kurs
Å gå på kurs er både nyttig og sosialt, og du får innspill og systematikk i treningen. Undersøk gjerne med erfarne hundeeiere hvilke kurs og instruktører som er gode i området rundt deg. Instruktørene bør ha instruktørutdanning og erfaring. Se gjerne på hvilke resultater de selv har oppnådd i hundetrening.

Det er viktig at du bruker belønningsbasert trening. Valpen lærer mest når den har det moro, og det er svært viktig for hundens livskvalitet at du ikke utsetter den for straff og ubehag. Belønningsbasert trening styrker det følelsesmessige og sosiale båndet mellom deg og hunden.

Vær en trygg og rettferdig trener
Jeg anbefaler å ha få, men klare regler. Velg ut noen få ting som er viktig for deg, og følg opp disse. Regler som er satt skal overholdes.

Ikke mas på hunden. Unngå å bruke båndet for å gi signal til hunden, men lær den å ta kontakt med deg og lytte til det du ønsker å formidle. Bruk godbiter og lær hunden det du vil den skal gjøre i stedet for å bli irritert når det gjør uønskede ting.

Husk at det tar lang tid å lære inn forskjellige ting. Vær rolig, stå på og gi aldri opp hundetreningen.

La valpen oppleve at å være sammen med deg er veldig kjekt. Belønn hunden når den kommer til deg. Ros den masse og kos med den når den kommer. Belønn hunden godt for å ha blikk-kontakt med deg og å komme til deg når dere er i skogen eller hunden går løs.

Lek med hunden hver dag. Bruk forskjellige leker og godbiter og finn ut hva hunden liker best av alt. De aller beste godbitene og lekene kan du spare til dere er på steder der det er mange forstyrrelser og det er vanskelig å få hunden til å ta kontakt eller fokusere på deg, for eksempel på kurs, på steder med andre hunder, på nye steder og så videre.

Gode råd
Jeg håper du vil ta kontakt dersom det oppstår spørsmål, utfordringer eller lignende.

Lykke til med valpen!